30. august 2017 Kristoffer 1Comment

Nem og lækker opskrift på den bedste pulled porke du kan finde. Pulled porke er populært og ikke uden grund. Et ellers normalt kedeligt stykke kød som nakkesteg, bliver forvandlet til en ren lækkerbisken. En lækker stegeskorpe med godt i, bliver afløst af det lækre kød, der er så mørt at det smelter på tungen. Velbekomme!

Antal personer:

2 – 3

Ingredienser:

500 gr. nakkesteg
1 spsk. brun farin
1 spsk. mild paprika
1 spsk. rørsukker
1 spsk. salt
½ tsk.. cayennepeber
2 tsk. sennepspulver
1 spsk. ketchup

Kuglegrill
Grillkul
Træflis

Opskrift:

  1. Vigtigt – du bør starte på dit kød, 24 timer før det skal i ovnen eller på grillen.
  2. Rengør dit kød, fjern alle sener o.l.
  3. Bland alle de andre ingredienser i en skål
  4. Smør dit kød godt ind i blandingen, så der er et tyk lag af ‘rub’ på hele stegen.
  5. Pak kødet i en plastikpose og luk den tæt.
  6. Put kødet i køleskabet minimum 5 timer og helst natten over (12 timer).
  7. Beslut om du vil grille dit kød eller stege det i ovnen.
  8. Ved både grill og ovn skal du forvente ca. 12 timers tilberedning. Det vigtige er at kødet varmes langsomt og længe, så fedt, sener osv. bliver opløst. Det er det der giver saftigt og mørt kød.
  9. Bruger du ovn, putter du kødet i ovnen, tænder den på 110 grader og venter tålmodigt.
  10. Bruger du grill, kan du med fordel gøre din grill klar aftenen før. Følgende fremgangsmåde bruges ved en kuglegrill. Sæt 2 stykker grillkul ved siden af hinanden, på højkant, efterfulgt af yderligere 2 stykker grillkul. Sådan fortsætter du næsten hele vejen rundt langs kanten i din grill. Stop 10 cm inden du når de første kul.
  11. Placer en alubakke med vand i midten af kulene
  12. Næste morgen bør dit vækkeur ringe omkring 5.30 og så er du klar ca. 06.00.
  13. Start din grillstarter med 10 stykker kul i. Når de er klar, hældes de ud så de tænder de første 2 stykker grillkul. På den måde vil kullene tænde hinanden løbende.
  14. Put gerne lidt træflis på kullene, så din pulled porke får røgsmag.
  15. Put riste på din grill og placer kødet i midten. Det er vigtigt at dit kød ikke får direkte varme (altså er placeret direkte over kullene). Det bliver brændt ved 12 timer og direkte varme.
  16. Hold løbende øje med temperaturen på din grill. Den skal gerne være omkring 110 grader hele tiden. Opsætningen af kullene bør sikre denne temperatur, men du skal regulere varmen med de 2 luftspjæld (låg og bund).
  17. Bruger du gode grillkull (f.eks. Head beads) holder kullene indil din pulled porke er færdig omkring 19.00. Ved billigere kul, skal du fylde flere kul på undervejs.
  18. Dit kød er færdig når det er omkring 95 grader. Så er sener, fedt osv. smeltet og din ‘rub’ er blevet til en lækker sprød skorpe.
  19. Tag stegen af grillen eller ud af ovnen og lad den hvile i ca. 30 minutter.
  20. Træk dit kød fra hinanden med 2 gafler og hak det lidt med en kniv efterfølgende.
  21. Dit kød er nu klar til brug – perfekt til f.eks. en hjemmelavet burger med pulled porke.

Noter:

Grill er bedre end ovn – det giver en meget bedre stegeskorpe. Men du skal være meget mere opmærksom ved brugen af grill. Både ang. varme, men også ang. kul. I ovnen passer stegen sig selv og hvis du har en ovn med stegetermomenter, kan du sætte den til at slukke ved den ønskede temperatur.
Husk at hele pointen er at stegen skal langtidsstege, så fedt og sener bliver opløst.
Det er bedre at give stegen 100 grader en 120 grader. Ved 120 grader bliver stegen færdig for hurtigt.

One thought on “Pulled porke på kuglegrill eller i ovn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *