Denne Ragu’ alla Bolognese kan du roligt serverer for en italiener. Selvom Bolognese er en italiensk klassiker, er den blevet en dansk nationalret, som de fleste kender som spaghetti med kødsovs. Men en dansk pasta med kødsov har intet med en italiensk Bolognese at gøre. Der findes mange versioner af bolognese, selv i Italien er man ikke enige om opskriften. Men en ting er helt sikkert – i Italien vil en Bolognese aldrig blive serveret med spaghetti. En Ragu’ alla Bolognese skal serveres med tagliatelle. Grunden til dette er at tagliatelle er den rigtige type pasta den til den type kødsovs Bolognese er (bredere pasta som tagliatelle samler mere kødsovs op)
Det virker rigtigt, at lade den første post på denne blog være en opskrift på ragù alla bolognese. Retten er på trods af sit italienske ophav nærmest gået hen og blevet en dansk nationalret (i forskellige variationer, mere eller mindre tro mod originalen..), og så er det netop, hvad vi skal have til frokost i dag. Der findes utvivlsomt hundredevis af opskrifter på denne klassiske ret på nettet allerede, og enhver familie, i Danmark som Italien, har sin egen foretrukne udgave af kødsovsen. Den officielle opskrift på den klassiske ragu’ alla bolognese blev i 1982 registreret hos en offentlig instans i Bologna under det italienske økonomiministerium. Ja, italienerne gør meget for at værne om deres klassikere.. Se den officielle opskrift nederst i indlægget.
Antal personer:
8
Ingredienser:
1000 gr. hakket oksekød (magert)
300 gr. pancetta (eller en god dansk tørsaltet bacon – lad hver at bruge skiveskåret bacon)
100 gr. gulerødder – fint revet
100 gr. bladselleri – fint revet
100 gr. løg – fint revet
4 ds. tomatpure (ca 140 gr. pr. dåse)
300 ml. tør hvidvin
½ l. sødmælk.
3 laurbærblade
evt. okseboullion
Opskrift:
- Bacon skæres i skiver af ca. 0.5 cm i tykkelsen og skæres i tern.
- En tykbundet gryde sættes på kogepladen og der tændes på svag varme
- Bacon tilsættes gryden og steges over svag varme indtil fedtet er smeltet.
- I mens dit bacon steger, gør du resten klar.
- Gulerødder skrælles
- Bladselleri vaskes og renses
- Skræl fjernes fra løget og det deles i 2.
- Du kan rive løg, gulerødder og bladselleri fint eller rive dem på din køkkemaskine.
- Løg tilsættes gryden med bacon og stedes indtil det er gennemsigtigt.
- Tilsæt gulerødder, bladselleri og laubærblade.
- Svits/sauter indtil grøntsagerne bliver bløde og får lidt farve.
- Skru op for varen og tilsæt det hakkede oksekød. Krydr godt med salt og peber og steg oksekødet under omrøring indtil det er gennemstegt.
- Tilsæt hvidvin og lad det simre indtil vinen er fordampet.
- Tilsæt tomatpure og rør godt rundt.
- Lad retten simre i ca. 1 time.
- Tilsæt mælken og lad den simre yderligere 1 – 2 timer.
- Bliver sovsen for tyk kan du tilsætte okseboullion indtil du får den rette konsistens.
- Men det skal være en Ragu’ alla Bolognese og dermed en tyk konsistens
Noter:
Som nævnt er der mage versioner af Ragu’ alla Bolognese. Denne opskrift kommer fra en Italiensk familie fra Bologna.